Cuma, Mart 29, 2024
spot_img

Uyar’a Yeni Maden Kıyağı ‘Ticari Sır’

Soma’da 8 yıldır ödenmeyen tazminatları için Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın öncülüğünde Ankara’ya yürüyüş başlatan Uyar Madencilik işçileri, uzun süredir ülke gündemindeki yerini koruyor. Soma Katliamı’nda hayatını kaybeden 301 işçinin mezarlığında başlayan süreçte engeller ve gözaltılar yaşanmasının ardından hükümetin sorunun çözülmesine dair geri adım atmasıyla bekleyişe geçildi. Gece gündüz Salihli Kırkağaç Çamında bekleyişlerini sürdüren işçiler, “Ya tazminatımızı verin ya yolu açın. Kararlıyız, geri adım atmayacağız” diyor.

Madencilerin direnişi sürecinde Bağımsız Maden- İş yetkilileri Uyar Madencilik sahiplerine başka maden sahaları tahsis edildiği iddiasının konuşulduğunu dile getirdi. Bunun yanı sıra 2013 yılında MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın hazırladığı soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından verilen yanıtta “Uyar Ailesi’nden kişilerin sahibi olduğu 5 şirketin devlete 120 milyon TL’ye yakın borcu bulunuyor” denildi. Bakanlık açıklamasında borçların tek bir kuruşunun tahsil edilemediğini de ekliyor. Daha önce madenlerinde çalışan işçilerin ölümleriyle gündeme gelen Uyar Madencilik bu defa 8 yıldır parasını ödemediği madencilerle tekrar gündem oldu. Bağımsız Maden-İş yetkilileri maden firmasının kabarık ‘siciline’ rağmen devletin açtığı ihalelerden halen maden sahası aldığında ilişkin iddiaların dolaştığını paylaştı. Sendika yetkilileri iddialara resmi bir cevap bulamayınca avukatları aracılığıyla bilgi edinme yasası kapsamında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının yanıtlaması istemiyle başvuru yaptı.

Bağımsız Maden-İş sendikası avukatı Özgür Karaduman’ın yaptığı başvuruda Uyar Ailesi’nden kişilerin sahibi olduğu herhangi bir şirkete yeni maden sahalarının tahsis edilip edilmediği soruldu. Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen yanıtta ise şunlar ifade edildi: “Talep edilen bilgiler 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 17. ve 23. maddeleri kapsamında değerlendirildiğinden, üçüncü şahıslar ile paylaşılmamaktadır.”

Bilgi Edinme Hakkı Kanunun, Bilgi Edinme Hakkının Sınırları başlığında yer alan 17. Madde “Ülkenin ekonomik çıkarlarına ilişkin bilgi veya belgeler” niteliğinde sorulara yanıt verilmeyeceğini söylerken; yine aynı kapsamdaki 23. Madde “ticarî sır” olarak nitelendirilen bilgi veya belgelerin paylaşılamayacağını bildirmektedir.

Uyar Gorsel

“YALAN SÖYLÜYORLAR”

Kamuya milyonlarca lira borcu olan Uyar ailesine ait maden işletmelerine yeni maden sahasının verilip verilmediğine dair soruya “Ülkenin ekonomik çıkarlarına ilişkin bilgi veya belgeler” olması ve “ticarî sır” cevabının verilmesine ilişkin sendikanın örgütlenme sorumlusu Kamil Kartal şunları söyledi:

“Yalan söylüyorlar. Biz bir şirketin ticari faaliyetlerinin içeriğine ilişkin bir bilgi istemiyoruz. Böyle bir şirketin kendisine yeni ihale sahaları verildi mi, verilmedi mi bunu soruyoruz. Bu zaten ihale kanununa göre de maden kanuna göre de bir ticari sır falan değildir. Uyar madenciliğin dosyaları incelendiğinde, meclis tutanaklarında da görülecektir ki eşlerine, çocuklarına, karılarına önce boşayıp sonra mal varlıklarını aktarmak hilelerini yapan, devlete de bu kadar borcu olan şirkettir bu. Biz ısrarla soruyoruz bu şirketin arkasında kim? Neden devlet bunlardan hesap sormuyor? Soma Kömürleri A.Ş. gibi bir şirketin üç tane ocağını, rödovanslı üç ocağında çalışanları, aynı pozisyonda ocakları İşçi ve kıdem alacakları ödenmesi doğrultusunda bir yasa çıkartılıyor Uyar Madencilik bu yasadan neden muaf tutuluyor? Maden işçileri bunların arkasında kim olduğunu öğrenmek istiyor, biz öğrenmek istiyoruz. Bu halkın bilgi alma hakkıdır.”

Bir Cevap Yazın

SON YAZILAR