Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img

Var Olan Her Şey Bir Zamanlar Düştü

Soprano Pervin Chakar’ın Mardin ve Diyarbakır’dan Avrupa’ya uzanan sesi boşluğa yayıldıkça, hava ısınıyor, toprak bereketleniyor, Mezopotamya’nın düzlükleri yeşilleniyor

Soprano Pervin Chakar’ı ilk kez 2010 yılında, Aya İrini’de dinlemiştim. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın finalistlerinden biriydi ve Gaetano Donizetti’nin ‘Linda di Chamounix’ operasından ‘Ah! Tardai troppo’ aryasını söylemişti. Dinlediyseniz bilirsiniz, insanı ilk anda etkileyen bir sesi vardır Pervin Chakar’ın. Tertemiz, su gibi çağlayan, kıvrak… Duyduğum an ileride o sesi sık sık dinleyeceğimizi tahmin etmiştim ve nitekim öyle de oldu. O gece, Aya İrini Kilisesi’nden Leyla Gencer Şan Yarışması üçüncüsü olarak ayrılan Pervin Chakar’ın başarılarına ilerleyen zamanlarda sık sık tanıklık ettik. Güzel icralarını ise gerek konser ve opera salonlarında gerekse internet ortamında dinledik ve dinlemeye devam ediyoruz.

Şimdi bu yazıyı yazarken kulağımda yine Pervin Chakar’ın sesi var: Geleneksel Kürt halk şarkısı ‘Lo Şivano’yu icra ediyor. O söyledikçe iklim değişiyor, mevsim değişiyor ve duyguların perdesi aralanıyor. Düşünüyorum, hatırlıyorum, envaiçeşit görüntü zihnime üşüşüyor.  O görüntülerin içinde Mezopotamya’nın sonsuzca uzanan, gece karanlığında durgun bir denizi andıran sarı düzlükleri, Diyarbakır Bismil’in pamuk tarlaları, Mardin Derik’in zeytin ağaçları, Kürt halkının kadim efsanelerine sesleriyle, sözleriyle yaşam veren Kürt dengbejlerin nefesi var.

Pervin Chakar, dünya çapında bir opera sanatçısı. Doğuştan gelen yeteneğini Türkiye’de ve sonrasında İtalya’da aldığı klasik şan eğitimiyle parlatmış ve müziği yüreğinde hissediyor. Hissetmiyor olsaydı biz dinleyicilerine bu kadar güzel geçirebilir miydi, duyguları? Başta İtalya ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde verdiği konserlerle, rol aldığı operalarla insanların sevgisini, takdirini kazanan Pervin Chakar, sadece iyi bir opera sanatçısı değil, Kürt halkının, binlerce yıllık köklü bir kültürün ürünü olan şarkılarını, klasik şan tekniğiyle ve özlerine de uyumlu bir stilde icra ederek Kürt müziğinin evrenselleşmesi yolunda önemli adımlar atan öncü bir sanatçı.

Evet, aslen Mardin Derikli olan, çocukluğu Diyarbakır Bismil’de geçen soprano Pervin Chakar’ın Avrupa’nın önemli opera salonlarına uzanan öyküsünde Kürt halk şarkılarının rolü çok belirleyici. Pervin Chakar, opera alanında başarılar kazandıktan, İtalya’nın en saygın opera kurumlarında roller aldıktan, pek çok ödüle değer görüldükten sonra doğup büyüdüğü, köklerinin bağlı olduğu topraklara, Mezopotamya’ya döndü yüzünü. İtalya’da Mezopotamya’yı düşledi belli ki… Çocukluğunda, dedesi radyodan dinlerken kulak kabarttığı Kürt dengbejlerin seslerini anımsadı. Sonrası iklimleri ve zamanları aşan, biz dinleyicilerin de ortak olduğu güzel bir yolculuk.

Şu an Almanya’da yaşayan Pervin Chakar’ın yolculuğu devam ediyor ve uzun yıllar da sürecek. O hem klasik opera aryalarını hem de Kürt halk ezgilerini söylemeye devam edecek.

Daha önce Aram Tigran’dan defalarca dinlediğim ‘Lo Şivano’yu şimdi Pervin Chakar’dan dinliyorum. Piyanist İklim Tamkan, Türkçede ‘Hey Çoban’ anlamına gelen ‘Lo Şivano’yu yeniden düzenlemiş. İklim Tamkan piyano, Ertan Tekin ise duduk çalıyor ve Pervin Chakar söylüyor. Sesi boşluğa yayıldıkça hava ısınıyor, toprak bereketleniyor, Mezopotamya’nın düzlükleri yeşilleniyor.

Ermeni halk çalgısı duduğun o içli sesi ne çok yakışıyor bu ezgilere ve Ertan Tekin ne güzel çalıyor… Ada Müzik Stüdyoları’nda kaydedilen ve 19 Şubat’ta dijital platformlarda dinleyicileriyle buluşan ‘Lo Şivano’yu dinlerken, Kürtçenin operaya çok yakıştığını düşünüyorum. Kürt halk ozanlarının yani dengbejlerin kuşaklar boyu taşıyıp zamanlar aşırdığı efsaneleri, destanları opera sahnesinde Kürtçe izlediğimi düşlüyorum ve şöyle diyorum kendi kendime: “Var olan her şey bir zamanlar düştü.”

 

- Advertisement -

Bir Cevap Yazın

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Özlem Ertan
Gazeteci, Yazar
1,520TakipçilerTakip Et
1,320TakipçilerTakip Et